André van der Zande spreekt op Onderwijsdag Natuurinclusieve Landbouw

Onlangs sprak de onafhankelijke ambassadeur Agenda Natuurinclusief André van der Zande op de derde landelijke Onderwijsdag Natuurinclusieve Landbouw in Kamerik op 22 november. Deze dag stond in het teken van het inspireren en leren over natuurinclusieve landbouw.

Op de onderwijsdag kwamen vragen aan de orde als: ‘Hoe leren we de boeren van de toekomst over het samenbrengen van de agrarische sector en ecologie?’ en ‘Wat zijn de uitdagingen én de perspectieven van groen onderwijs?’. Docenten deelden initiatieven en ervaringen over o.a. de ontwikkeling van een natuurinclusief curriculum.

Na een heldere uitleg over de stikstofproblematiek in Nederland door professor Jan Willem Erisman van de Universiteit Leiden nam André van der Zande het publiek mee in zijn verhaal over Agenda Natuurinclusief 1.0. Daarbij besteedde hij speciale aandacht aan de rol van het onderwijs in een natuurinclusieve samenleving. Een natuurinclusieve samenleving vraagt namelijk zowel fundamentele gesprekken – Kunnen we regeneratief ondernemen? Hoe leven we in balans met onze bodem? – als het zien van kansen om stappen richting een gezonde samenleving te zetten. De presentatie van André prikkelde het publiek en bracht een mooi gesprek op gang.

Bekijk hieronder het videoverslag: