De eerste Natuurtop: een uitgebreide impressie

Wat krijg je als je ruim 450 mensen met een hart voor de natuur samenbrengt op een zomerse dag in juni? Dan krijg je een fantastisch evenement vol inspiratie, energie, ontroering, hoop, samenzijn, daadkracht en een niet meer te stoppen beweging naar een Natuurinclusieve samenleving!

Het was een bijzondere eerste Natuurinclusief Top, op 21 juni 2023. De grote tent, waar de natuur van buiten meekeek door het open tentzeil, op het terrein van de Boerinn in Kamerik, was afgeladen vol met wetenschappers, natuur- en maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, bestuurders, ecologen, ministeries, provincies, gemeentes en burgers.

Een sfeerimpressie

Wetenschappers, natuur- en maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, bestuurders, ecologen, ministeries, provincies, gemeentes en burgers. Jullie waren er allemaal! Net als vertegenwoordigers uit de domeinen landbouw, infrastructuur, energie, bouw, onderwijs, de financiële sector, water, gezondheid en vrijetijdseconomie.

Nu is het aan iedereen om alle ambities en acties uit te voeren en met elkaar te laten zien: verandering kan wel en we gaan het ook echt doen. 

Geniet van de sfeerbeelden. In verschillende artikelen vindt u verslagen van workshops en sessies.  Hieronder lichten we nog een paar hoogtepunten uit.

Tree, what do you think of me

De deelnemers werden tijdens de opening verrast met het betoverende lied ‘Tree’ over de relatie van de mens met natuur, gezongen door Nynke Laverman.

Hier vindt u de songtekst >>

De stem van de natuur

De stem van de natuur was er ook. De sapstroom van planten was op geluid gezet… af en toe waren de planten luidruchtig te horen!

Hartekreten

Verschillende mensen uitten hun hartekreet op het podium.

Minister van der Wal spreekt recht uit het hart

We waren vereerd dat we ook de minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal deze dag mochten verwelkomen. Ze legde een toegeschoven speech ter zijde en sprak de zaal uit met passie toe:

“Hoe gaan we met elkaar de beweging creëren richting positieve natuur? Waarbij natuur is ingevlochten in de samenleving. Dat begint met het vervangen van tegels in de achtertuin, het begint met groene straten, het begint met groene parken op 300 meter afstand waar we zo naartoe kunnen lopen, het begint met groen-blauwe dooradering waar we groene woonwijken en natuur met elkaar verbinden, het begint met landschapselementen terugbrengen op al die boerenerven.”

10 maatregelen natuurinclusief bouwen

Victor Beumer, domeintrekker van het domein Bouw biedt samen met Annet Postma (Alles is Gezondheid) de minister de KAN-handreiking ‘Natuurinclusief Bouwen voor Gezonde Bewoners: Top 10 Maatregelen voor Nieuwbouw en Gebiedsontwikkeling’ aan. De handreiking beschrijft de 10 meest relevante groene maatregelen en de daarbij behorende positieve effecten op de gezondheid bij de aanleg of herinrichting van woonwijken. De meeste maatregelen zijn ook te gebruiken voor plekken waar mensen werken, zoals kantoor- en industrieterreinen, of terreinen van zorginstellingen.
 
De handreiking is een initiatief van Alles is Gezondheid en het KAN Platform en is tot stand gekomen in samenwerking met Agenda Natuurinclusief. Het domein Bouw zal deze TOP10 maatregelen omarmen en gaan verankeren in het bouw- en ontwikkelproces.

Ancestor speaking

De Zaal danst op het lied Your Ancestor,  van Nynke Laverman:

‘You say growth was my Holy Grail
Yes it was and it failed ‘

De jonge generatie droeg een gedicht voor, een brief aan de toekomst:

Foto's