Financiële wereld scant belangen op natuur-effect

Ruim 100 financiële instellingen uit 20 verschillende landen ondertekenden de Finance for Biodiversity Pledge. Zij gaan hun belangen ‘scannen’ op de effecten op de natuur en op soorten. Ook een tiental Nederlandse financiële instellingen tekenden.

Finance for Biodiversity Pledge

De ‘Finance for Biodiversity Pledge’ is op 25 september gelanceerd door UNDP, de milieuorganisatie van de Verenigde Naties.  Financiële instellingen gaan hun belangen ‘scannen’ op de effecten op de natuur en soorten en daarnaast bedrijven aanspreken op hun productiewijze en doelen stellen om biodiversiteit de behouden.

Uiterlijk in 2024 zullen de betrokken banken, verzekeraars en investeerders openbaar rapporteren over de resulaten van de scan. In Nederland ondertekenden o.a. ABN AMRO, Actiam, Aegon, Achmea, ASN Bank, ASR, de Volksbank, NN investment partners, NWB Bank, Rabobank, Robeco en Triodos Bank.

Taskforce Nature-related Financial Disclosures (TNFD)

Een  ander initiatief in de financiële wereld is de Taskforce Nature-related Financial Disclosures (TNFD). De TNFD wil bereiken dat bedrijven natuur integreren in de bedrijfsvoering door een framework te ontwikkelen waarmee ze kunnen rapporteren over governance, strategie, risicomanagement en doelen rond natuur en ecosystemen. Biodiversiteit meten is zeer complex, maar wel hard nodig om natuur te kunnen beschermen. En om de impact en afhankelijkheid van het bedrijfsleven zichtbaar te maken. Met het framework moeten bedrijven ‘natuur’ goed kunnen integreren in hun bedrijfsvoering en er transparant verantwoording over afleggen.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) faciliteert de consultatiegroep bij de TNFD, die zich buigt over hoe resultaten te meten zijn en hoe doelen gesteld kunnen worden. Meer info op de website van de NVB.