KENNIS OP ORDE

Boeren zien
met eigen ogen
het effect van
natuurinclusief werken

Boeren zien met eigen ogen het effect van natuurinclusief werken

LTO Noord, BoerenNatuur en De Vlinderstichting hebben onder de noemer Boeren InsectenMonitoring Agrarische Gebieden (BIMAG) gezamenlijk een programma opgezet om boeren zelf nachtvlinders te laten monitoren in het agrarisch gebied. Boeren zien zo zelf wat natuurvriendelijke maatregelen voor effect hebben op de insectenstand. En ze leren er ook nog eens veel van.

‘Wat heeft het nu voor effect?’

Het is een opmerking die je nog wel eens hoort van agrariërs: “Ik neem natuurvriendelijke maatregelen, maar wat heeft het nu voor effect op de biodiversiteit?” Dat was een van de aanleidingen om het project Bimag te starten. Boeren die mee willen doen plaatsen op het erf, op een regulier beheerd perceel en op een natuurvriendelijk beheerd perceel, een val voor nachtvlinders. 

Nachtvlinders vangen

De boer kan overdag de emmers plaatsen en als het donker wordt gaat het LEDlicht dankzij de lichtschakelaar automatisch aan. Nachtvlinders worden hierdoor aangetrokken, vliegen tegen het plexiglas en vallen door een trechter in de emmer. De volgende ochtend maken de boeren een foto van elke nachtvlinder die in de drie LedEmmers zitten. Omdat nachtvlinders koudbloedig zijn en dus warmte nodig hebben om actief te worden, zitten ze in de vroege ochtend nog goed stil. Een foto maken is dan niet zo ingewikkeld. De foto’s gaan naar De Vlinderstichting, die de vlinders op naam brengt.

“Op deze manier weten de deelnemers waar ze het voor doen. De boeren raken enthousiast voor het natuurvriendelijk beheer”

Jurrien van Deijk
Vlinderstichting

Jurrien van Deijk - vierkant

Bewuste keuze

Jurrien van Deijk van De Vlinderstichting: “We hebben bewust gekozen voor nachtvlinders, omdat die overal voorkomen. Dat is veel stimulerender dan bijvoorbeeld vogels tellen die niet overal broeden of toevallig alleen op het land van de buurman. Via de nachtvlinders ervaren de boeren echt helemaal zelf dat op een natuurvriendelijk beheerd perceel de meeste nachtvlinders te vinden zijn. Op de reguliere percelen is dat een stuk minder. 

Stimulerend

Op deze manier weten de deelnemers waar ze het voor doen. De boeren raken enthousiast voor het natuurvriendelijk beheer en sommigen proberen zelf al kennis op te doen over de verschillende soorten nachtvlinders en hun leefwijze. Deze aanpak werkt veel stimulerender dan altijd maar weer de verhalen horen dat het zo slecht gaat met de biodiversiteit en dat boeren daar de schuld van zijn.”

In 2019 hebben er 21 boeren meegedaan en in 2020 is dit opgelopen tot 47 deelnemende boeren. Voor 2021 hebben zich nog eens 60 nieuwe boeren gemeld, maar dat zou te veel capaciteit van de organisaties vragen. Daarom kunnen er dit jaar ‘slechts’ dertig nieuwe boeren mee doen.