Hout, een vruchtbare bodem, schoon water: ‘natuurlijk kapitaal’ is onmisbaar, óók voor ondernemers. Om het bedrijfsleven bewuster te maken van het belang van natuurlijk kapitaal start MVO Nederland een campagne. De boodschap: goed zorgen voor natuurlijk kapitaal kan op vele manieren, en je kunt er vandaag nog mee beginnen.
De natuur levert ons onmisbare materialen en diensten. Concrete zaken als hout en schoon water, maar ook minder zichtbare diensten, zoals de bestuiving van gewassen en het vastleggen van CO2 door bossen. De voorraad van al die natuurlijke bronnen is ons natuurlijk kapitaal.
Essentieel en niet oneindig
Veel ondernemers hebben nog nooit gehoord van natuurlijk kapitaal. Terwijl elk bedrijf ervan afhankelijk is. En er bovendien invloed op heeft: via gebruik van grondstoffen of bijvoorbeeld schadelijke emissies naar bodem, lucht of water.
Het natuurlijk kapitaal is bovendien niet oneindig. Daarom roept MVO Nederland ondernemers op om er zorgvuldig mee om te gaan.
Inspiratie: aan de slag op jouw manier
De campagne biedt onder andere stappenplannen en handige downloads, maar zet vooral veel ondernemers in de spotlight die al werken aan natuurlijk kapitaal.
Daaruit blijkt vooral dat iedereen op zijn eigen manier aan de slag kan met natuurlijk kapitaal. Drie voorbeelden:
Elsbeth Roelofs, sectormanager Chemie MVO Nederland, pleit voor een extra stoel voor natuur in de boardroams van alle grote chemiebedrijven. Daar hebben die bedrijven zelf ook wat aan:
“Ik ben ervan overtuigd dat je als bedrijf met de natuur aan tafel je bedrijfsrisico’s beter in beeld hebt. Want zoals gezegd: die risico’s zijn er volop, alleen neem je ze nu niet allemaal mee. De natuur zelf biedt ook oplossingen voor veel van de risico’s ook op het vlak van klimaat en circulariteit. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van een dure zuiveringsinstallatie ook een moeras aanleggen op zo’n manier dat deze ook nog eens de biodiversiteit ondersteunt. De methodes om de natuurwinst van dat soort investeringen mee te nemen in je winst- en verliesrekening ontwikkelen zich in een rap tempo. Dus is er vanaf nu echt geen reden meer om het niét te doen, toch?”
Robert van Iersel, beleidsadviseur ROVA, kiest voor ander maaibeheer van gras binnen de bebouwde kom. Doel: meer bloeiende planten, en dus meer insecten. En dat werkt aanstekelijk:
“Natuurlijk kapitaal is moeilijk te definiëren. Wat is bijvoorbeeld een groene parkeerplaats of een lunchtuin waard? Je kunt beginnen met kleine stappen in de eigen organisatie. Denk aan een groene entree van het gebouw. Vaak zorgen kleine beginnetjes voor een mooie stroomversnelling en kun je een jaar later al terugkijken op mooie stappen.”
Marlies Martens, CEO van Vitam, gaat voor ‘vitale mensen in een vitale wereld’. Hoe? Vitam startte bijvoorbeeld een bijzondere samenwerking met een voedselbos in Schijndel. Maar zorg voor het natuurlijk kapitaal zit in de hele organisatie verweven:
“We koken zo veel mogelijk met seizoensproducten van Nederlandse bodem, deze bieden ons variatie en kwaliteit en daarmee garanderen we ook duurzaamheid. Daarnaast maken we continu verantwoorde keuzes, hebben we respect voor mens, dier en milieu en hanteren een duurzame en circulaire werkwijze. Zo doen we onder andere aan restverwerking, door bijvoorbeeld oud brood te verwerken tot croutons of een bouillon te trekken van overgebleven groentes uit de saladebar. Je kan alleen zo werken als je de kok centraal stelt, want je moet wel weten wat je met de producten kan bereiden.”
Aansluiting bij Agenda Natuurinclusief
Agenda Natuurinclusief wil zowel de publieke als private sector meenemen en stimuleren stappen richting een natuurinclusieve samenleving te zetten. MVO Nederland is met Maria van der Heijden als directeur-bestuurder van MVO Nederland lid van het Natuurinclusief Nationaal Overleg (NiNO). Vanuit die positie betrekt zij ondernemers bij de missie van De Agenda.
Meer weten?
De campagne is op 11 april van start gegaan en loopt zes weken.
Meer informatie vind je op https://natuurlijkkapitaal.nl/. Vergeet niet de campagnevideo te bekijken. Wil je op de hoogte blijven van nieuws rond de campagne, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Natuurlijk Kapitaal.
Vanuit de Agenda zetten we met dit artikel ook een spotlight op de campagne over natuurlijk kapitaal om ondernemers die de nieuwsbrief lezen bottom-up te inspireren en wellicht te motiveren om natuurinclusiviteit in hun eigen bedrijfsvoering mee te nemen.