Ranglijst toont: natuurinclusief aanbesteden komt op gang

De provincie Noord-Brabant voert de top 25 van duurzame publieke opdrachtgevers aan. Tweede meest duurzame aanbesteder is Hoogheemraadschap Rijnland, de gemeente Groningen is derde. De top 25 is een initiatief van het Aanbestedingsinstituut. Hun nieuwe lijst werd op 1 november bekend gemaakt.

Het Aanbestedingsinstituut beoordeelt aanbestedende diensten in hoeverre zij innovaties aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid. Noord Brabant en gemeente Groningen eindigden al eerder hoog in de top 25.

Nieuwkomer was Rijnland die een fikse sprong maakte van plaats 11 naar plaats 2. Rijnland gaf in 17 van de 18 aanbestedingen duurzaamheid een relevant gewicht in de gunning. Het versterken van de biodiversiteit is een van de ambities binnen de duurzame aanbestedingscriteria. Hoogheemraad Thea Fierens was blij met de derde plaats. “Toen we vorig jaar op een 11e plek stonden, leek het ons een uitdaging om in 2022 in ieder geval in de top 5 te eindigen. Dit resultaat danken we aan de inzet van collega’s van onder andere de afdeling inkoop.”

Sterke vooruitgang

Vorig jaar zag het Aanbestedingsinstituut een sterke vooruitgang bij de koplopers en weinig beweging bij de aanbesteders buiten de Top 25. Vier jaar geleden behaalden slechts 2 aanbestedende diensten een score van 2,00 of hoger, nu zijn dat er 35.
De samensteller van de lijst Jos van Alphen ziet graag dat alle opdrachtgevers zich door deze lijst laten inspireren en vaker duurzaam gaan aanbesteden.

Meer info: De 25 duurzaamste publieke aanbesteders boeken met 13 nieuwkomers stevige progressie – Bouwend Nederland