Het was al mooi vakantievieren op vakantiepark Mölke aan de Regge. Totdat familie Van de Maat de Twentse natuur in huis haalde. “Je ziet nu gewoon dat het klopt.”
Een nieuwe streekwinkel moest er komen, bovenop de bowlingkelder. De tekeningen waren klaar, alles was in kannen en kruiken. Alleen ontbrak nog een plan voor de routing. Want de verbouwing was een mooie gelegenheid om de Regge beter zichtbaar te maken op het park. ‘Ik zou niet alles volbouwen’, zei de landschapsarchitect over de nieuwe winkel. ‘Waarom maak je die niet in de oude boerderij, dat zou een fantastische plek zijn.’ Tja, de oude boerderij. Die boerderij waarin nog meerdere generaties Van de Maat hadden gewoond en die rijp was voor de sloop.
“Toen hebben we er serieus naar gekeken. En zeiden we tegen de architect: je hebt goeie ideeën, wat vind je nog meer?”
Het landschap in huis
Op een idyllisch plekje aan de Regge in Twente ligt vakantiepark en partycentrum Mölke van familie Van de Maat. Met het park was niets mis. “Vroeger was het ook al mooi”, zegt zoon Rutger van de Maat, opvolger in het familiebedrijf. “Maar net als elk vakantiepark tegenwoordig: ‘grotendeels dezelfde haagjes’. Door te kijken naar zichtlijnen en streekeigen beplanting zoals meidoorn, zoete kers en krent wordt het park veel meer natuur. Je ziet dan gewoon dat het klopt.”
Inmiddels ligt er een duidelijke visie om de sfeer van het landschap in huis te halen. Ook gasten moeten eraan geloven. Er kwam een stijlboek dat beschrijft hoe alle 80 jaarplaatsen op Mölke moeten worden ingericht. Dat gaat van 65% van het oppervlak vergroenen tot zoveel mogelijk regenwater opvangen. Daarvoor geeft de familie haar gasten anderhalf jaar de tijd. “Het is best een proces, we moeten mensen echt meekrijgen, want ze hebben veelal onderhoudsarme versteende tuintjes.”
Natuurinclusief met commercieel sausje
“We proberen te gast te zijn in het landschap in plaats van andersom”, concludeert Van de Maat. Hij zoekt daardoor ook nadrukkelijk de samenwerking met omliggende terreineigenaren als Landschap Overijssel en Waterschap Vechtstromen. Dat werkt twee kanten op: wat hebben jullie nodig? Maar ook: kunnen jullie misschien routes aansluiten op het park?
“Een architect zal nooit zeggen: zet daar maar tien huisjes neer. Nou, dan doen we er zes, zodat deze zichtlijnen behouden blijven. Het houdt je scherp, maar we gieten er wel steeds ons eigen sausje over.” Duurzaamheid is voorlopig bovendien nog wel in trek, denkt Van de Maat. Natuurinclusief werken kost veel tijd maar is dus uiteindelijk ook commercieel een slimme keus. “We versterken ons eigen bedrijf. Mensen vinden het supersfeervol, en dat zit hem dus níet alleen in de materiële dingen. Wij keken nooit zo naar het bedrijf en zeiden vooraf: zou dat nou zoveel doen? Ja, en dat is echt een eyeopener.”